× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Giles, Dickman, Knies, Pecararo, Nellis


25.06.2022

Letná sezóna je v plnom prúde a, ako to už počas nej býva zvykom, extraligové celky sú mimoriadne aktívne na trhu s voľnými hráčmi. V najnovšej časti našej rubriky si rozoberieme štvoricu Američanov a jedného Kanaďana, ktorí sa stali novými posilami v kádroch Prešova, Nových Zámkov, Nitry, Slovana a Spišskej Novej Vsi.

Sean Giles

Defenzívne rady „koniarov“ po novom rozšíril aj dvadsaťšesťročný rodák z amerického Colorado Springs. Pre mladého obrancu sa jedná o prvé zahraničné pôsobisko v jeho kariére. Dosiaľ najväčšiu časť svojho hokejového života strávil v univerzitnej lige NCAA, v ktorej odohral počas štyroch sezón 131 zápasov a obohatil svoje konto o 25 kanadských bodov. Okrem toho si z tejto súťaže odniesol aj ocenenie obrancu týždňa z januára 2021 a v ročníku 2017/2018 bol dokonca vyhlásený za univerzitného športovca roku. Na Slovensko prichádza z kanadsko-americkej ECHL, kde v drese klubu Jacksonville Icemen nastúpil na 56 stretnutí a získal dokopy dvanásť bodov. Svoje mládežnícke roky strávil tento šikovný obranca v juniorskej súťaži NAHL. Tam si zahral v tíme Lone Star Brahmas počas dvoch ročníkov spolu v 107 dueloch a zinkasoval 24 bodov. Giles zatiaľ na výraznejší športový úspech stále čaká, nechajme sa, preto prekvapiť, ako mu to pôjde na našich extraligových klziskách.

Jay Dickman

Dvadsať deväťročného centra pôvodom z Minnesoty v nadchádzajúcej sezóne uvidíme brázdiť klziská v drese novozámockých „býkov.“ Statný útočník prichádza na svoj prvý zahraničný angažmán v kariére z kanadsko-americkej súťaže ECHL, v ktorej počas štyroch sezón naskočil na ľad v 153 stretnutiach so ziskom 111 kanadských bodov. Päť rokov strávil talentovaný útočník v univerzitnej lige NCAA, kde odohral za tím Bemidji State University 132 stretnutí a nazbieral 55 bodov. V ročníku 2016/2017 sa stal dokonca víťazom tejto súťaže. Počas dvoch rokov si Dickman taktiež vyskúšal pôsobenie v juniorskej NAHL. Tam v drese Austin Bruins zasiahol do 114 zápasov, v ktorých sa bodovo presadil 119-krát.

Phill Knies

Dvadsaťštyriročný útočník so slovensko-americkým občianstvom obohatí v novej sezóne ofenzívne kvality „corgoňov.“ Pre mladého rodáka z Bratislavy pôjde o prvé pôsobisko mimo Spojených štátov. Zatiaľ najväčšiu časť svojej kariéry strávil v univerzitnej lige NCAA. V drese Miami University Ohio odohral 5 sezón, v ktorých nastúpil na 136 zápasov a nazbieral 57 bodov. V roku 2015 bol Knies draftovaný v prvom kole z pätnásteho miesta tímom Sioux City Musketeers do najvyššej juniorskej ligy USHL. V spomínanom celku strávil slovenský rodák dve sezóny, v ktorých naskočil na ľad v 107 stretnutiach a obohatil svoje konto ziskom 54 kanadských bodov. Zaujímavosťou je, že Phill Knies je bratom Matta Kniesa, ktorý hájil farby USA na juniorských MS a aj na ZOH v Pekingu.

Liam Pecararo

Káder úradujúceho extraligového majstra sa pre nasledujúcu sezónu začal rozširovať pomerne rýchlo. Medzi prvými predstavenými hráčmi nájdeme aj dvadsať šesťročného rodáka z amerického Massachusetts. Pre mladého útočníka sa bude jednať o prvý zahraničný angažmán v doterajšej kariére. Do hlavného mesta prichádza z kanadsko-americkej ECHL, v ktorej počas troch sezón odohral 135 zápasov a pripísal si na svoje konto 130 kanadských bodov. Veľkú časť svojho športového života strávil v najvyššej zámorskej juniorskej súťaži USHL. Tam v drese tímu Waterloo Black Hawks nastúpil na 135 stretnutí, v ktorých sa mu podarilo 118-krát bodovo presadiť. V univerzitnej súťaži NCAA pôsobil Pecararo štyri roky, naskočil na ľad v 62 dueloch a nazbieral spolu 39 bodov. V sezóne 2018/2019 sa stal dokonca víťazom Východnej konferencie spomínanej ligy. Jeho zatiaľ najväčším kariérnym úspechom bol v ročníku 2015/2016 zisk bronzovej medaile z turnaja hokejových reprezentácii do 19 rokov World Junior A Challenge.

Anthony Nellis

Na Slovensko od budúcej sezóny mieri aj dvadsaťsedemročný útočník pôvodom z kanadského Quebecu. Pre rodáka z krajiny javorového listu bude Spišská Nová Ves prvým pôsobiskom na starom kontinente. Najväčšiu stopu v Nellisovej kariére zanechalo jednoznačne pôsobenie v ECHL. Tam odohral počas štyroch sezón 163 zápasov a získal spolu 128 bodov a dokonca v ročníku 2020/2021 sa stal spolu s tímom Fort Wayne Komets víťazom tejto súťaže. Rovnaký počet rokov však Kanaďan strávil aj v univerzitnej súťaži NCAA.V drese Lake Superior State University nastúpil na 148 duelov, v ktorých nazbieral spolu 91 bodov. Za zmienku stojí jednoznačne aj Nellisove pôsobenie v kanadskej najvyššej juniorskej hokejovej lige CCHL, v ktorej sa mu podarilo počas 58 zápasov až 80-krát bodovo presadiť.

  

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY